Буквар за родитеље

Преузето http://politikin-zabavnik.rs

ЧУЈЕМ ТЕ И КАД ЋУТИШ


Дозволите деци да се мењају. Пустите их да буду ћудљива, чак и осорна. Ослободите им простор да дишу пуним плућима. Само немојте да их не разумете

И ТИШИНА ЗВЕЧИ
Разговор је увек најбоље решење, чак и кад деца одбијају да причају. Уколико ћуте као заливена, мајка и отац ни тада не треба да дигну руке. На њима је да непрекидно ослушкују кћерке и синове и да, као старији и искуснији, открију кључ којим ће успети да отворе наизглед непробојна врата на којима је, мада је то заправо само привид, великим словима исписано: „Не узнемиравај!”.

Савет родитељима: лепа реч гвоздена врата отвара.

ПИТАМ, НЕ ВРЕЂАМ

Очеви и мајке склони су да дају савете и „паметују”, што је честа особина старијих нараштаја. Код тинејџера то може да изазове само супротну реакцију. Уместо да с родитељима нађу заједнички језик, догађа се управо супротно – само се ствара још већи (генерацијски) јаз. Зато би родитељи, по савету психолога, требало стално да постављају питања и да онда веома пажљиво саслушају какав ће одговор добити.

Савет родитељима: ко пита, не скита.

НИСАМ ЈА КРИВ, НЕГО МОЗАК
Тинејџерске године нису случајно тако бурне, у мозгу једанаестогодишњака, дванаестогодишњака долази до значајних промена и то у чеоном делу, који се лаички још зове и „лични полицајац”. Оно што се одраслима чини смисленим, њихова деца често доживљавају на сасвим другачији начин. Она заиста нису за то одговорна, већ промене које се одвијају у централном нервном систему.
Савет родитељима: не изигравајте дежурног полицајца, он већ увелико вршља у мозгу ваше деце.

БАТИНА (НИ)ЈЕ ИЗ РАЈА ИЗАШЛА

Кћерке и синови у тинејџерским годинама веома често толико знају да изнервирају родитеље да ови погрешно верују да ствар могу да реше једино оштром казном. Међутим, онај мали бунтовник у сваком детету као да баш прижељкује казну да би на тај начин само добио додатну потврду да је у праву. Различити видови забрана често уопште не погађају праву мету: уместо да се, док су „у казни”, кају деца, испостави се да често више пате родитељи. Они никад не треба да испуштају конце из својих руку, али нек будно мотре да се ти конци не заплету и не замрсе.

Савет родитељима: деца нису лутке на концу којима се управља повлачећи и опуштајући ужад.

ИЗБРОЈ ДО ДЕСЕТ
Чак и у тренутку кад дете плане, почне да виче, протестује, повиси тон, родитељ треба дубоко да удахне ваздух и изброји до десет. Нек себи да макар мало времена док не смисли како најбоље да се постави, јер исхитрене реакције често не постижу никакав учинак. Најбоље би било да сви пусте да им се „охладе главе” и да, свако за себе, родитељи као и деца, смисле у чему лежи суштина неспоразума.

Савет родитељима: оно што је брзо то је и кусо.

КАДИЈА ТЕ ТУЖИ, КАДИЈА ТИ СУДИ

Детету је најважније да зна да су родитељи увек уз њега, и кад бележи успехе, али и кад „забразди”. Мајка и отац не треба да изигравају судије, њихова улога је да пажљиво слушају своје кћерке и синове. Ако се догоди да дете није расположено да се „исповеди”, баш у тренутку кад би то родитељи хтели, треба их оставити на миру. Родитељи треба тинејџерима да предоче своје мишљење, али да им нагласе да то не мора да буде једини могући и исправан став. Тинејџери мисле да су најпаметнији и да све знају, иако су у дубини душе свесни да то баш и не мора да буде тако. Ако имају поверења да ће мајка и отац саслушати њихово мишљење, „отвориће душу”. Међутим, треба их разумети и кад се повуку у собу и одбијају да разговарају.
Савет родитељима: деца имају своје пријатеље, мајка и отац им нису другови, него родитељи.

ШТА КАЖУ ДРУГИ РОДИТЕЉИ?
На нашим просторима људи често знају да улепшавају стварност у жељи да „пред светом” оставе што бољи утисак. Тако упадају у сопствену замку и, уместо да поделе искуства с другим родитељима, повлаче се и погрешно верују да само они имају потешкоћа и сукоба с децом у тинејџерским годинама. Није лоша замисао да се родитељи налазе с другим мајкама и очевима и да, у присном и отвореном разговору, размене и добра и лоша искуства. Такви сусрети могу да буду веома благотворни и од велике помоћи. Чим родитељи схвате да и Петровићи и Марковићи и Јовановићи имају сличне „окршаје” с децом, не само да ће им то бити нека врста растерећења, већ ће им и помоћи да можда нешто корисно науче из туђе праксе.

Савет родитељима: заједно смо јачи и паметнији.

ОПУСТИТЕ СЕ И УЖИВАЈТЕ!
Обично сви говоре о невољама које их снађу, кад им деца уђу у тинејџерске године. Напротив, требало би да уживају у том раздобљу својих малишана, јер и та етапа у животу синова и кћери носи незаборабне тренутке, који ће се заувек памтити. Иако то родитељи углавном знају, није на одмет поново нагласити: веза коју изграде родитељи и деца сигурно је најважнија на свету.

Савет родитељима: у славу различитости!

Аутор:

В. Софреновић

Илустровао:

Добросав Боб Живковић

број:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: