Време је за радне навике

 

Којом брзином ће дете да стекне радне навике кад пође у школу зависи, пре свега, од вас и вашег понашања. Оне се, наиме, «наслањају» на хигијенске, које је дете стекло у предшколском периоду.

Најчешћи показатељи физичке, психичке или емотивне зрелости детета, потребни за полазак у школу су: дете непосредно пре школе уме да правилно користи све гласове, млечни зуби су или замењени или је замена у току, има добар апетит, има развијену фину моторику (уме да користи маказе, или да се игра са дугмићима, кликерима…), црта фигуру човека са свим елементима, тј. главом, телом, рукама, ногама и детаљима (очи, нос, уста, уши, коса), успева да држи пажњу 20 минута на истој активности, уме да поднесе пораз (на пример, не плаче када изгуби: „Човече не љути се“), може да буде одвојено од вас више сати или дана…

Шта је важније

Управо су ови наведени елементи важнији показатељи његове спремности и зрелости за полазак у школу него да ли уме да чита и пише. Осим тога, ако је дете ишло у вртић, оно се већ научило правилима понашања у групи, али и савладало основне појмове потребне за сналажење у школском градиву. Зато немојте да инсистирате на активностима као што су читање и писање, осим у случајевима када деца сама показују жељу за овим сазнањима. Наиме, може се догодити да дете учите читању и писању на другачији начин него што ће то да уради његова учитељица, па ће оно морати да се најпре одвикава од вашег начина, како би прихватило њен. Такође, погрешно је уверење да ће умеће читања и писања у предшколском периоду олакшати утврђивање радних навика важних за школско учење.

Са друге стране, школа ће веома брзо очекивати одређене радне навике од вашег детета (на пример, да се у школу донесе сав потребан прибор а не да се понешто и заборави, да се на време ураде домаћи задаци, да се при доласку у школу не закашњава…). Којом брзином ће се ове навике код детета успоставити зависи, пре свега, од вас и вашег понашања. Радне навике се «наслањају» на хигијенске, које је дете стекло у предшколском периоду. То су основне хигијенске навике (купање, прање руку, зуба, умивање), али и уредност (слагање играчака или одеће пре спавања), као и навика да се у одређеним пословима помаже родитељима…

Правилне радне навике изградићете код детета уколико:

  1. Што почнеш – то заврши

Увек подстичите дете да своју активност приведе крају. Једном када почне да се игра, црта, прави возић, слаже слагалицу, или слично – не прекидајте га. Деца коју родитељи стално прекидају (ручак, одлазак на спавање…), и која су тиме присиљена да исту активност често »сецкају« и поново започињу – брзо почну да се досађују и изгубе могућност за развој концентрације. Радије сачекајте крај игре, уз обавезно напомињање да ће, на пример, ручак бити готов за пола сата, па га онда најавите за 15 минута… Овако дајете времена детету да заврши игру и вежба своју пажњу.

  1. Самосталност

Омогућите детету што више самосталности у раду. Уздржите се од учествовања у изради домаћих задатака, јер су они дететова обавеза а не ваша. Ви будите подршка, али се директно укључите у израду задатка (то не значи да га ви радите!) само уколико дете од вас тражи помоћ за нешто што не разуме.

Објасните малишану да, када је већ почео да ради домаћи задатак, све остале активности морају да сачекају (гледање цртаног филма, на пример). Омогућите му мир, искључите ТВ, уколико је могуће удаљите млађу браћу и сестре. Не морате седети поред њега или му „стајати иза леђа“, јер би га то учинило додатно нервозним. Али будите присутни док ради, посебно у првим разредима, док не стекне сигурност у своје знање.

  1. План рада

Направите сатницу обавеза и активности за сваки дан, или детаљан план рада. Прецизирајте време за учење, за израду домаћих задатака, али и за оно што детету представља задовољство (игра, тренинзи, гледање цртаћа…). Правилан распоред ће увелико утицати да дете радије почне да учи и све своје школске обавезе уради на време, јер је мотивисано оним што следи након тога.

vreme_je_za_radne_navike_697773649

 

Преузето – Сарадња породице и школе

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: