Девет реченица које треба да понављате деци

Можда сте као родитељ свесни колико је с децом важно разговарати. Можда се заиста и трудите да пуно разговарате са својом децом, али неке реченице имају посебну тежину и вредност – оне делују позитивно и развијају социјалну интелигенцију вашег детета.

1. Волим те, без обзира на то што си урадио. Све до отприлике десете године деца не могу да разликују и реченице: „Мама не воли како се понашам“ и „Мама ме не воли“. За њих је то једно те исто. Зато будите доследни у томе да детету понављате како га волите без обзира на све.

2. Успећеш. Верујем ти! Ваш задатак је да бодрите дете кад посустаје и да му поставите циљеве тако да су му они доступни. Породични живот свакодневно пружа могућност да дете успешно изврши своје задатке. То може бити одевање, постављање стола, помагање при куповини…

3. Нема везе ако погрешиш. Не можете очекивати од дете да не греши. Сви грешимо и кроз грешке учимо. Није важно што дете има потешкоћа у учењу вожње бицикла без помоћних точкића или не зна лепо да обоји цртеж, већ је важно да негујете жељу и вољу да испробава нове ствари и не плаши се неуспеха.

4. Подели са другим. Деца су рођени егоисти и понекад се питамо, посматрајући их како се боре за себе, да неће никада научити да деле нешто своје са другима. За почетак морају да науче како да тумаче туђе емоције и реагују на њих посматрајући одрасле. Кад родитељи посредују у тумачењу емоција, тада туга, љутња, беспомоћ, страх, весеље, срећа других неће пролазити поред детета, већ ће оно учити о тим емоцијама.

5. Реци ‘хвала’. Основе лепог понашања дете учи код куће, од својих родитеља. Зато чешће користите реч ‘хвала’.

6. Не значи НЕ! Забранити детету нешто, значи да се сигурно излажемо конфликту. Деца испитују где смо слаби, јесмо ли уморни или користе сваку публику. Сваки пут кад попустимо, дете неће научити ништа корисно, зато будите истрајни.

7. Погледај шта си урадио/ла. Детету је реченица: „Добро си то урадио!“, у принципу, бесмислена. Наиме, деца често не знају како су успела нешто да направе и уче понављајући одређену вештину више пута. Зато им радије реците, на пример:“Вау, сам си се попео на љуљашку!“

8. Мени се увек можеш обратити за помоћ. Деци морају да осећају да је свет сигурно место. Сигурно место је у крилу родитеља који увек мора бити доступан. Како дете расте, сигурност пружа родитељ који је на опрезу, али који допушта развој дететове самосталности.

9. Добро то радиш, само настави. Превише критике и кориговања не помаже јер ионако морамо сами да испробамо и покушамо нешто да урадимо док сами не успемо и не схватимо. Тако је и са децом. Зато допустите детету да кроз праксу научи.

Domai_zadaci_1

 

Извор: http://www.detinjarije.com

%d bloggers like this: