Домаћи задаци

Домаћи задаци су саставни део школовања сваког ђака. У изради истих, посебно у млађим разредима помаже ђаку да развије способност организације. Оно ће схватити домаћи задатак као важан део школе, ако се и родитељ тако постави према домаћим задацима.
У млађим разредима је потребна помоћ родитеља, као и њихов надзор јер тада домаћи задатак повезује родитеља и дете кроз заједничку активност. Дете се осећа да му је поклоњена пажња, одвојено време за њега и није ускраћено за осећај брижности родитеља. Такође, родитељи стичу увид шта дете учи у школи.
Домаћи задаци могу помоћи вашем детету:
• да вежба вештине које научи у школи;
• спреми се за следећи дан у школи;
• да користи друге изворе знања (друге књиге, не само уџбенике, интернет, помоћ родитеља, вршњака);
• научи да управља својим временом и да се добро организује да би избегли рад у последњи час и да пронађе равнотежу између школе и времена код куће.

porodica-ucenje

Домаћи задаци понекад знају замарати дете, створити отпор према школи и школским обавезама, као и обесхрабрити да оно неће имати времена за остале активности које дете интересује – игра, спорт, музика, хоби.

Да не би дошло до тих осећања и да ђак радо одлази у школу потребно је следеће:
Нађите право време за домаћи задатак – За неку децу, најбоље време за израду домаћих задатака је одмах након школе. Другој деци је потребан одмор и мало игре да би се концентрисали за домаће задатке. Без обзира на то када деца одлуче да раде задатке, најбоље време је када сте ви присутни да надгледате дете и пружите му потребну помоћ.
Већина деце се успе концентрисати само око 15 минута, пре него што морате правити кратку паузу. Направите паузу тако што ће дете устати, истегнути врат, руке и уздићи се на прстиће, протрести ноге и руке. Омиљена активност, као што је краће гледање телевизије, видео игрице или одлазак напоље може бити награда за добро обављен домаћи задатак.
Направите адекватно место за израду задатака – Добро је да поставите дете негде где има довољно светла, ваздуха и места да се дете рашири са књигама, а уједно је доста мирно за концентрисање на задатке. Пробајте да минимализирате ометање као што је телевизор, компјутер, музика и замолите млађу или старију децу у кући да буду тиша. Ако ваше дете зна да се служи компјутером и има приступ интернету, требали бисте компјутер држати у соби где можете надгледати шта ваше дете прати на интернету.
Помозите детету да се организује – Можете показати детету како да се велики задаци и обавезе сведу на мање, лакше за обављање. На тај начин ћете показати детету да је велики део у изради задатка управо добра организација. Испланирајте дане у зависности од задатака па их тако извршавајте. Старија деца ће увидети добру страну у планирању јер ће знати да своје време организују унапред.
Помозите детету да позитивно приступи –  Домаћи задаци нису увек лаки. Ваш посао је да помогнете детету да створи позитиван став према школским обавезама и организовању доброг начина рада. Ако ваше дете избегава школске обавезе и изазове, подстичите га/је да прво обави лакше задатке и оне који му више пријају. Помозите детету да сортира задатке на оне које сматра лакшим и тежим. Успешно обављање лакших задатака улиће детету самопоуздање. Онда га водите кроз теже обавезе.
Ако се ваше дете бори са неким одређеним задатком, помозите му да схвати проблем тако што ће тачно показати на њега. Одатле можете заједно налазити решења за тај проблем вагањем које је боље решење. Такође, можете помоћи детету да одлучи која особа ће му боље помагати касније.
Будите тренер – Када је реч о домаћим задацима, добро је да себе у тој улози посматрате као тренера. Можете подржавати дете тако што ћете му обезбедити адекватно време, окружење и приступ домаћем задатку, али обављање задатка је искључиво обавеза вашег детета. Играјући улогу тренера значи да ћете можда видети како ваше дете некада не успе у задатку. Запамтите да деца из неуспеха уче исто као и из успеха. Оно што је заиста важно је однос и оно што обоје извучете као закључак из неуспеха.
Када ваше дете стварно запне, пробајте да заједно размислите како ће следећи пут боље обавити свој задатак. Увек се више осврћите на напор које је ваше дете уложило да би завршило задатак него на резултат. Немојте заборавити да похвалите и наградите дете за пружање великог труда.
Рад са учитељицом. Пробајте да успоставите радно-пријатељски однос са учитељицом. На тај начин ћете лакше разговарати међусобно о дететовом односу и раду у школи и о домаћим задацима.
Ако сте забринути због домаћих задатака, можете раније поразговарати са учитељицом, боље да пустите да се проблеми не гомилају.

Domai_zadaci_1

Учитељица би требала да зна следеће:
• Ваше дете проводи доста времена радећи домаће задатке. Сазнајте колико је деци потребно времена за домаће задатке. Сазнајте да ли ваше дете обично проводи више времена на задатке и разговарајте о томе са учитељицом. Можда постоје нека скривена питања у погледу учења и можда је вашем детету потребна помоћ.
• Ваше дете не разуме домаћи задатак. Ако је ово карактеристично за ваше дете, можда ваше дете пропушта добар део градива у школи. Обавестите о томе учитељицу да би могла адекватно приступити вашем детету и попунити те празнине.
• Ваше дете не може да се концентрише. Добро је да знате да ли је овај проблем карактеристичан само за кућу (можда зато што је дете превише уморно), или се ово дешава у школи.
• Ваше дете се бори са одређеним предметом. Ваша учитељица ће можда предложити неки други начин приступа предмету са којим ваше дете има проблема и потешкоће.

http://zelenaucionica.com/uspeh-u-skoli-pocinje-kod-kuce/

Преузето: https://ucibibapl.wordpress.com/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: