Читање – како помоћи детету

Учење читања се вежба и то дуготрајно. Вештина читања се не стиче тако брзо и тако једноставно. То је врло сложен, мукотрпан и дуготрајан процес. Упорним вежбањем и стицањем навика за свакодневно читање могу се остварити значајни резултати.
Само гласним читањем вежба се правилан изговор гласова, речи и реченица, а тако деца могу да науче и изражајно читање. При оваквим вежбама родитељи треба да буду стрпљиви! Дете прво чита успорено, а темпо треба убрзавати све док се реченица не прочита темпом природног говора. Један од основних захтева при читању је да се дете труди да разуме оно што чита. Јер, читање само по себи, механичко читање, тј. читање ради читања – нема смисла. Ово је нарочито важно за касније успешно учење.

citanje
Логичко читање је читање свесно и са разумевањем, разуме се значење сваке речи, сликовити изрази и пренесена значења речи. Читање с разумевањем је у ствари логичко читање, то је читање које има за циљ разумевање оног што се чита. Без тога читање је бесмислено.

Флексибилно читање,
 које је најпотребније савременом човеку  је вештина брзог читања и разумевања прочитаног, а оно подразумева оспособљености да се читање лако може прилагодити врстама текстова, врстама стила, и различитим садржајима. Оно је једино могуће ако је успешно савладана техника гласног читања. Добар показатељ да ли је ученик савладао ову врсту читања је провера читања на текстовима из новина, часописа, енциклопедија, значи на текстовима који нису уџбеници.

КАКО ПОМОЋИ ДЕЦИ?

Читање старијих у кући треба увек да буде присутно. Заједнички започети са читањем неке лепе књиге, коментарисати је, расправљати о њој… Стално читање одраслих у кући утиче на стварање позитивних навика да и деца започну са свакодневним необавезним читањем. Читање деце у кући треба да буде редовна појава. Старија деца читају млађима, они вежбају технику читања, служе као узор али и мотивација млађима. Такав начин читања је потребно контролисати и усмеравати у правилном смеру, помагати деци у селекцији текстова који желе да читају.
Стихови, народне и уметничке песме, народне пословице, питалице, загонетке, изреке, осим што увежбавамо читање, богати се и речник деце.
Најважнија је атмосфера у којој се дешава нека од изабраних активности. Заједничко време које проведете са својом децом поред пажње и осећања сигурности које им тада пружате, Ви много чините и на њиховом правилном развоју стила и културе говора.

 

citanje 2
http://www.lola.edu.rs/

Зашто би свако дете требало да чита најмање 20 минута дневно

Постоји толико много ствари које бих ја, као учитељ, препоручила родитељима својих ђака, а тичу се читања с децом. Једна од њих је – читајте с децом 20 минута сваке вечери.

С првацима сваку књигу би требало прочитати три пута:
– први пут да би дете чуло како речи звуче,
– други пут да би дете разумело о чему се ради, и коначно
– трећи пут да би се вежбало течно читање.

Старија деца би требало самостално да читају 15-20 минута и то наглас. Слушајте дете како изговара компликованије речи, скрените му пажњу када погреши и на крају, затражите да вам преприча шта је прочитао.

Ево и мало статистике на ту тему која ће вас сигурно подстаћи да нас послушате:

tabela

Јасно ми је да сте заузети и да немате пуно времена. Јасно ми је и да деца морају на време да легну у кревет. Али ми је јасно и следеће – ако прескачете вечерња читања са децом она ће спорије учити читање. Резервишите 20 минута сваке вечери и читајте са својом децом. Учитељи ће вам бити захвални. Деца једног дана, такође.

 

 

Извор: Kids Acitivities Blog

http://zelenaucionica.com/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: