Занимљивости о ветровима

Како настаје ветар?

Док шетамо напољу, често можемо да осетимо ветар. Не видимо га, али осећамо струјање по лицу и телу. Сваки ветар настаје на исти начин. Услед промене температуре ваздуха, топлији ваздух се подиже, а хладнији спушта на његово место. Ову промену ми осетимо као ветар. Ветрови могу бити стални или повремени.

vetar

Шта је олуја?

Олуја настаје када уз јак ветар пада киша и јавља се грмљавина. Олује се јављају када је време веома топло и влажно. Тада се виде и чују муње и громови. Када гром удари у кућу, може да изазове велику штету уколико зграда нема громобран. Раније су људи веровали да муње и громове изазива љутња богова, који тако људе подсећају на то да треба да се понашају пристојно.

Уколико за време олује нисмо у кући, најбезбедније је да будемо у аутомобилу. Не треба  никад тражити заклон под дрветом или на неком узвишењу.

Олује су локалне непогоде. Олуја може да буде веома јака изнад Новог Сада, а да у Београду буде лепо време.

Олује могу да захвате велике територије и тада се називају циклони.

Најјаче олује јављају се изнад најтоплијих мора и океана и достижу брзину већу од 199 километара на час. Те олује називају се урагани.

oluja-cc3-wikipedia

Торнадо и разлике између торнада и урагана

Торнадо је врста ветра који се јавља у посебним условима. Пре него што настане торнадо, ваздух се нагло подиже увис, а ветар дува у супротном правцу од правца подизања ваздушног стуба. Тада настаје узан и јак вртлог који је толико јак да може да сруши зидове куће као да су направљени од картона. Поред тога, на крајевима вртлога јављају се веома брзи ветрови, који руше све на шта наиђу.

Ураган је ветар сличних особина, али његов средишњи део је миран и некад може и да завара, па људи помисле да је опасност прошла. Међутим, онда наиђе други део урагана, који чине брзи ветрови. Ураган је олуја са ветровима који имају кружно кретање, тако да између затишја јаки ветрови дувају у различитим правцима и руше све у околини.

Торнадо може бити широк око два километра, а ураган и до 25 километара. Када ураган дува у Индији, назива се тајфун.

Приручник за учитеље уз уџбеник Природа и друштво за 3. разред основне школе, Креативни центар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: