Комплексни поступак учења читања и писања

Шта је учење почетног читања и писања по комплексном поступку?

Реч је о поступку који је, сада већ давних, шездесетих година прошлог века, поникао у пракси, а затим је и теоријски потврђен. Овим поступком уважава се потреба савременог ученика да учи брзо и да се што пре описмени и оспособи за самостално и ефикасно укључивање у сазнајни процес. Од монографског и групног поступка у обради слова разликује се највише по томе што се слова не обрађују појединачно или групно, већ у непосредном контакту са свим словима. Користећи их у разним свакодневним активностима, деца их индивидуално усвајају, свако сопственим темпом и редом.

Зачетник комплексног поступка је учитељица Јелена Миоч, чији је методички приручник до данашњег дана, по нашем мишљењу, непревазиђен. Зато смо се трудиле да приликом организације уџбеника следимо емпиријским путем доказана, методичка упутства, како би настава била организована на савремен, неуобичајен, ненаметљив и духовит начин.

Из чега се састоји уџбенички комплет?

Уџбенички комплет се састоји од четири уџбеника који су у потпуности усклађени с Планом наставе и учења за први разред:

Шта све деца знају – чија је сврха припрема за почетно читање и писање;

Чудна ми чуда – прва збирка једноставних и кратких текстова чија је садржина у потпуној корелацији с текстовима и задацима из књиге Пишем, пишем, јер се у настави користе паралелно;

Пишем, пишем – радна свеска за почетно писање;

Причам ти причу – друга збирка текстова која садржи све препоручене књижевне текстове, као и упутства за обраду свих предвиђених језичко-граматичких садржаја.

Свих 180 часова пажљиво је осмишљено, а сваки час организован је у потпуности. Посебно бисмо истакле то да су сви часови који се паралелно реализују у уџбеницима Чудна ми чуда и Пишем, пишем урађени тематски, што учитељу пружа могућност за међупредметну повезаност и за развој компетенција код ученика. У уџбенику Причам ти причу настављена је тематска повезаност тако да учитељи током целе школске године и на свим часовима могу да комбинују савремене методе рада, реализујући међупредметну повезаност.

У чему је предност/значај такве врсте учења читања и писања?

Као највећа предност истиче се ефикасност. Ученици за кратко време науче да читају, што значајно олакшава рад како ученицима тако и учитељима, и то не само у настави матерњег језика него и у осталим наставним предметима. Учитељ „не одржава наставу“ у досадашњем смислу и „не обрађује градиво“. Уместо тога, он организује различите занимљиве активности у којима учествују сви ученици, без обзира на то колике су разлике у знању. Од осталих предности истакле бисмо: коришћење претходних знања ученика, висок степен индивидуализације, диференцијацију задатака и напредовање ученика у почетном описмењавању према сопственом темпу, постизање знатно вишег нивоа у брзини и техници читања, као и разумевању прочитаног, подстицање и развијање креативности у усменом и писменом изражавању.

Како реагују учитељи, а како деца?

Иако се често бојажљиво упуштају у авантуру и неизвесност коју носи нешто што никада раније нису пробали, када једном то ураде, учитељи овај поступак готово никад не напуштају. Рад по комплексном поступку подстиче учитеље на активнији однос према организацији и извођењу наставе и мотивише их на истраживање и стално проналажење нових и креативнијих модела. Ученици, наравно, лакше и опуштеније прихватају овакав облик рада јер је у дечјој природи неустрашивост и жеља за авантуром, а све што је ново узбудљиво је и изазовно. Ученицима се пружа могућност да напредују према сопственим способностима, те не осећају притисак да нешто не раде како треба. Изабране теме су разноврсне и блиске савременим првацима, те их је лако мотивисати на изражавање мишљења и изношење личних ставова.

Аутори: Зорица Нобл и Зорица Вукајловић

Извор: Зелена учионица

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: